A műgyanta padlókat elsősorban az iparban használják, de egyre népszerűbb a felhasználásuk a környezetvédelmi építmények körében is.

Egyrészt, mert vízzáró, fugák nélküli felszínükkel könnyen tisztíthatókká válnak, másrészt, mert rendkívül időtálló termékek, mindamellett, hogy az esetleges felújításuk, karbantartásuk is egyszerűen, gyorsan és gazdaságosan kivitelezhető.

A vegyi műgyanta padlóknak természetesen sokkal masszívabb és vastagabb a felszíni rétegződésű, mint a magas esztétikai követelményeknek megfelelő önterülő műgyanta padlók. Ám ez nem jelenti azt, hogy a vegyipari műgyanta padlók ne lennének legalább olyan tetszetősek küllemre, mint az önterülő társaik.

Csak éppen a vegyipari műgyanta padlók kifejezetten a vegyszeripari és vegyszeripar helyiségeinek felszerelésére lettek kifejlesztve. Elég csak a kötelező érvénnyel betartandó higiéniai előírások betartására gondolni. Vagy azokra az agresszív és pusztító vegyi anyagokra, amelyek a burkolatra kerülve súlyos károkat képesek okozni.

Kétségtelen: a vegyipari műgyanta padlók az emberre és annak környezetének megóvására lettek specializálva. Talán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vegyipari műgyanta padlók egyik legkiemelendőbb tulajdonsága, hogy hosszú távra tervezték őket, a túlzott vegyipari és mechanikai terhelés ellenére.

Ám még mielőtt átnéznék a vegyipari műgyanta padlók legfontosabb típusait, röviden összegezzük, hogy miben egyezik meg valamennyi műgyanta padlóval együtt.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, tisztában kell lenni a műgyanta padlók alapvető tulajdonságaival és a kivitelezési munkafolyamattal.

Mivel a műgyanta padlók egy több rétegből álló rendszerek, amelyek a bedolgozáskor (öntés útján) folyékony bevonati rendszerré válnak az aljzaton, azoknak felszíni rétege teljesen simává, hézagmentessé válik, így könnyen tisztán tarthatóvá válik a felületük.

Az önterülő vegyipari műgyanta padló esetén a kivitelezési eljárást illetően a legfontosabb lépések a következők: 1.szemcseszórás, csiszolás, portalanítás; 2. alapozás; 3. kiegyenlítés; 4. simítóglettelés; 5. a fedőréteg felvitele.

Miután ismerjük a műgyanta padlók alapvető tulajdonságait, tekintsük át a vegyipari műgyanta padló leginkább kiemelendő típusait.

A vegyipari műgyanta padlók vezetőképes típusa nem csak a gyógyszeripari üzemekben és laboratóriumokban szolgálják az ott dolgozók végelmét és felelnek meg a hatósági előírásoknak. Hiszen a vezetőképes vegyipari műgyanta padlók a vegyiparra is jellemzőek.  Mivel a gyógyszeriparihoz hasonlóan a vegyipari üzemek levegőjében is találhatunk robbanásveszélyes gázokat, gőzöket és porszemcséket, az esetleges feltöltődéstől, egészen a szikrák felrobbanásáig itt is tartani kell. Ezért lehet nagy szükség a vezetőképes vegyipari műgyanta padlókra, amelyek képesek elhárítani az esetleges veszélyhelyzeteket.

A következő típusa a vegyipari műgyanta padlóknak a vegyszerálló műgyanta padlók. Talán mondanunk sem kell, hogy a különböző vegyi anyagok milyen pusztítást képesek végezni az élő és élettelen szervezetben egyaránt. A vegyszerálló vegyipari műgyanta padlók azonban ellenállnak ezeknek az anyagoknak, mindamellett, hogy mechanikailag is jól terhelhetők és rendkívül időtálló termékek.

A mintegy 2-4 mm vastagságú üvegszál erősítéssel ellátott vegyipari műgyanta padlók tökéletesen megfelelhetnek közepes és nagy mechanikai és vegyipari terhelés esetén. Akár csúszásgátolt és chips szórt kivitelben is kaphatóak. Egyik különleges ismertetőjegyük, hogy korlátozott repedés áthidaló tulajdonsággal rendelkeznek.

A vegyipari műgyanta padlók lehetséges fajtái között találjuk továbbá az üvegvázzal (üvegpaplannal) megerősített műgyanta padlókat is, melyeknek dinamikus terhelhetősége tízszerese a klasszikus bevonatokénak. Kiemelendő képességük, hogy vegyipari terhelés esetén jelenetős biztonsági tartalékkal rendelkeznek.

Végül az öntött, vegyipari műgyanta padlókról beszélünk, amelyek kvarccal töltött, simított vastag rendszerek és, amelyek kifejezetten a nehéz ipari igények megfelelésére lettek kifejlesztve, lévén, hogy előszeretettel használják vegyipari üzemekben is. Vagyis: ez a padlótípus a nagy kopásállósága mellett nagy nyomószilárdsággal is rendelkezik. Az öntött, vegyipari műgyanta padlók színe igénye esetén választható a sajátos megrendelői elképzeléseknek megfelelően egy plusz záró réteg felvitelével.

A vegyipari műgyanta padlók típusait természetesen van, amiben megegyeznek. Mégpedig a minőségben és a megbízhatóságban. Ezek a vegyipari műgyanta padlók garantáltan megfelelnek valamennyi hatósági követelménynek. Ebben a minőségben Ön is bátran bízhat!