Epoxi padló: ipari, kereskedelmi és szolgáltatóipari felhasználásra egyaránt kitűnő megoldást jelent

A műgyanta bevonatok szerepe és jelentősége napjainkban egyre inkább növekszik az iparban és a kereskedelemben valamint a szolgáltatóiparban egyaránt. Hiszen a műgyanta padló nem csak időtálló termék, hanem gazdaságos kivitelezésű és egyben szép esztétikai élményt is nyújt.

Az önterülő epoxi padló olyan kétkomponensű, epoxi bázisú, színes ásványi őrleménnyel gazdagított műgyanta bevonat, amely ellenáll a káros és agresszív vegyi anyagoknak, a mechanikai terhelésnek, ebből kifolyólag pedig az ipari létesítményekben is időtálló és strapabíró aljzatként funkcionál.

A tükör epoxi padló csúszásmentes, ám a nedves epoxi padló fokozott csúszásveszéllyel jár együtt, így az üzemben vagy bármely ipari és kereskedelmi helyiségben dolgozók figyelmét feltétlenül fel kell hívni az esetleges veszélyhelyzetekre.

Maga a műgyanta padló öntéssel kerül kivitelezésre (innen ered, hogy a műgyanta padlót szokás ipari vagy öntött padlónak is nevezni). A műgyanta az aljzatra kerülve az ún. térhálósodás kémiai folyamat részeként köt meg a felületen. Az öntött epoxi padló felülete ennek köszönhetően hézagmentes, teljesen sima.

Az epoxi padló egyik legkiemelendőbb tulajdonsága éppen ezért a könnyen tisztán tarthatóságból fakad. Amire azonban feltétlenül oda kell figyelni az epoxi padló tisztításakor, hogy kerülni kell az erős oxidáló szerek (pl. a hypo), az alkohol, az aceton, a metilénklorid és azoknak származékaiból készült tisztítószereket, hiszen ezek a tömény oldatok „felpuhíthatják” az epoxi padló funkcionális bevonati rendszerét. Ezek a szerves anyagok tehát oxidatív roncsolást képesek okozni az epoxi padló bevonatában, ha van rá mód, használjunk inkább semleges vagy éppen lúgos PH értékű tisztítószereket ezek helyett. Még a tisztításnál maradva, fontos továbbá, hogy tisztítóberendezésként forgókefés, műanyag szálas gépet válasszunk.

Az epoxi padló tisztítása után beszéljünk magáról a kivitelezési folyamatról. Azt már elmondtuk, hogy egy speciális öntési technikával kerül a fogadó aljzatra a bevonat. A folyamat során talán az egyik legfontosabb lépés az aljzatkiegyenlítés. Hiszen, ha a felület nem kellőképp kidolgozott, a rá kerülő bevonattal sem tudjuk elérni a kívánt hatást. Elsődleges tehát, hogy az aljzat száraz, sima és teherbíró legyen.

Miután a bevonat megkötött a felszínen, a látvány önmagáért beszél. Olyan, amilyennek a megrendelő megálmodta vagy amilyennek a hatóságilag lennie kell.

Lehetőség tehát van arra, hogy az epoxi padló színskálájából mindenki a saját, egyedi elképzeléseinek megfelelően alakítsa ki padlóburkolatát. Egy-egy szín felvitele plusz réteg hozzáadásával történik meg. Az epoxi padló színei, motívumai az ipari és kereskedelmi szektorban az előírt hatósági követelményeknek megfelelően, míg a lakossági megrendelők esetén a saját ízlésvilágból fakadóan az egyedi elképzelések tényleges megvalósításáig.

Amennyiben a későbbiekben esetleges kopás vagy karcolás lenne észrevehető az epoxi padló felületén, wax tartalmú ápolószerek használatával segíthetünk az epoxi padlón esett károk enyhítésén.

Ám garantáljuk, hogy a strapabíró burkolat ki fogja állni az idők próbáját. Mind a kivitelezése, mind pedig a későbbi karbantartása és felújítása gazdaságos, hiszen valamennyi az epoxi burkolattal együtt járó folyamat viszonylag csekély anyagszükséglettel jár együtt.

Garázsok, pincék, műhelyek és ipari létesítmények egyedülálló, tartós burkolata lehet az epoxi padló, amely kiváló minőségén túl esztétikai látványt is nyújt az adott helyiségben. Egyedülálló tulajdonságai miatt, mivel funkcionális szempontoknak is tökéletesen megfelel, bátran ajánljunk vállalkozóknak, kereskedelmi vezetőknek vagy éppen kereskedelmi és közintézmény vezetőknek. Önnek hová lesz az epoxi padló? Kérdése lenne? Akkor tegye fel bátran!