Az élelmiszeriparban, valamint az élelmiszeripari feldolgozóknál (legyen szó húsüzemről, vágóhídról, hűtőházról, tejüzemről, borászatról vagy éppen gyümölcs feldolgozóról), a kiváló minőségű, hosszan tartó, jó kopásállóságú, könnyen tisztán tartható aljzat elengedhetetlenül fontos. Arról nem is beszélve, hogy napjainkban minden iparágnak kötelező megfelelnie az előírásban szereplő szigorú hatósági követelményeknek.

Ebben az iparágban éppen ezért az élelmiszeripari műgyanta padló az, amely megfelel minden szakmai követelménynek, amely hosszú távra szól és, amely egyben a magas esztétikai követelményeket is kielégíti.

Maga a műgyanta padló egy kétkomponensű, rétegzett, folyékony burkolati rendszer. A sima- önterülő, élelmiszeripari műgyanta padló felülete vízzáró, pormentes, jól terhelhető és, ami az egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen tisztán tartható. A sima felülete abból fakad, hogy az élelmiszeripari műgyanta padló nem tartalmaz fugát. Vagyis a kivitelezéskor a hordozó felületre öntéssel kerül a burkoló anyag még folyékony állapotban, és csak ott, az aljzaton köt meg véglegesen. A műgyanta padlót egyébként a köznyelvben használjuk ipari vagy öntött padlónak is.

Az élelmiszeripari műgyanta padló egyik egyedi jellemzője, hogy az aljzati megszilárdulás folyamata során a hagyományos ragasztók és kötőanyagokkal ellentétben nem az oldószer párologtatásával köt meg, hanem az ún. térhálósodás kémiai reakciójának részeként. Ezáltal a megkötés garantált és a sima felület az élelmiszeripari műgyanta padlót nem csak esztétikussá, de még könnyen kezelhetővé is teszi.

A járófelület minősége természetesen a nagy mechanikai teherbírásnak kitett élelmiszeripari területeken kiemelten fontos. Így ezen az alkalmazási területen az élelmiszeripari műgyanta padló vastag burkolati (azaz 6-10 mm-es rétegvastagságú) rendszernek felel meg.

Az élelmiszeripari műgyanta padló azonban nem csak hézagmentes felület, hanem nagy teherbírású és ellenáll a szerves és agresszív vegyületeknek, így azok nem tudnak bekerülni az aljzat rétegeibe, elkerülve ezzel az esetleges károkozást.

Az élelmiszeripari műgyanta padló kiviteli formáját tekintve lehet fényes, selyemfényű vagy éppen matt. Amelyik a térnek leginkább megfelel. Típusait tekintve fellelhető sima- önterülő, struktúr (ami narancsos, de nem csúszásmentes), valamint a csúszásmentes kivitel. Az élelmiszeripari műgyanta padló színét egyébként egy további plusz réteg felvitelével lehetséges megváltoztatni.

Mivel a műgyanta padlót elsősorban kereskedelmi és ipari felhasználásra fejlesztjük ki, ezért minden lehetőséget megragadunk, hogy az élelmiszeripari műgyanta padló mechanikai terhelhetőségét még tovább tudjuk növelni.

Éppen ezért az üvegszállal történő kombinációval még ellenállóbbá tehetjük és hosszú távra bebiztosíthatjuk a még nagy terhelésű élelmiszeripari üzemegységekben is az élelmiszeripari műgyanta padlót.

Arról már volt szó, hogy az élelmiszeripari műgyanta padló gyors és egyszerű kivitelezésű. Magáról a kivitelezésről azonban még keveset beszéltünk. A kivitelezési munkánk során -hogy vajon epoxi vagy poliuretán műgyantát alkalmazunk-e- mindig a fogadó aljzat és a burkolattal szemben állított követelményektől függ.

A következő lépések azonban egészen biztosan benne szerepelnek a kivitelezési eljárásban: elsőként kezdetét veszi a csiszolás, majd következhet a portalanítás, az alapozás, az aljzat kiegyenlítése, a simítóglettelés, végül pedig a fedőréteg felvitele.

Ha Ön is szeretne egy kiváló minőségű, esztétikus és minden hatósági, szakmai követelménynek megfelelő burkolatot választani, válassza az élelmiszeripari műgyanta padló önterülő bevonati rendszerét!

Az élelmiszeripari műgyanta padló egyszerű és gyors kivitelezésű, ráadásul az esetleges javítása és az időszakos karbantartása is gyorsan megvan. Erősen vegyszerálló élelmiszeripari műgyanta padló típusainkból, többféle kivitelben Ön is bátran válogathat! Válogasson Ön is és találja meg a megfelelőt!