A műgyanta padlót ipari padlóként vagy öntött padlóként is gyakran szoktuk nevezni.

Ez az elnevezés nem hiábavaló: a még folyékony műgyantát ugyanis öntéssel terítik rá a szépen, már előre előkészített burkolandó aljzatra. Ezután a műgyanta az ún. térhálósodás kémiai folyamat részeként megköt az aljzaton.

Az eredmény pedig? A sima, fuga mentes, egyenletes műgyanta padló, amely elsősorban az iparban és a kereskedelemben, de napjainkban már egyre népszerűbb a közintézményi felhasználók körében is.

A népszerűség éppen a könnyen tisztán tarthatóságából fakad, arról nem is beszélve, hogy rendkívül időtálló burkoló anyagról van szó, amely többrétegű felépítéséből fakadóan a nagyobb mechanikai és kémiai terhelések ellenére is hosszú távon tartja kiváló minőségét.

A közintézményi felhasználók körében garázsokban, műhelyekben, gépházakban, irattárakban és a pincékben találkozhatunk leggyakrabban műgyanta padlóval, míg az iparban -az élelmiszeripari feldolgozóktól a vegyiparon át egészen a kulturális intézményekig- is fellelhető ez a sokszínű burkolati típus.

Igen: szó szerint sokszínű, hiszen a műgyanta padló az egyedi elképzeléseknek és a hatósági előírásoknak megfelelően alakítható olyanná, amilyennek „lennie kell” vagy, amilyennek Ön elképzelte.

A műgyanta padló tehát garantálja, hogy megfelel a szükséges higiéniai előírásoknak, csúszásmentes kivitele vigyáz a dolgozók testi épségére, miközben a megfelelő színek kiválasztásával valóban harmonikusabbá válik a tér közege és atmoszférája.

Ám van néhány dolog, amire feltétlenül oda kell figyelni a műgyanta padló kapcsán. Ilyen például, hogy hogyan és, mivel tisztítsuk annak felületét.

Arról már volt szó, hogy hézagmentes felületének köszönhetően gyorsan és egyszerűen tisztítható. Azt azonban még el kell mondani, hogy fokozottan kerülni kell az alkohol, az aceton, a metilén-klorid, illetve ezek származékaiból készült tisztítószerek használatát, hiszen ezek az erős oldatok könnyen kárt tehetnek a műgyanta padló felső réteghálózatában.

Ha már tisztításra kerül sor, használjunk inkább semleges vagy lúgos PH értékű tisztítószert, hiszen ez ártani biztosan nem fog a burkolatban. Bármelyik műgyanta padló típusról legyen szó (az önterülő műgyanta padlóról vagy éppen a vezetőképes műgyanta padlóról), fontos, hogy a tisztítószer PH értékére odafigyeljünk, hiszen a tömény oldatok gyorsan felpuhíthatják a műgyanta padló rétegrendszerét.

Ha netalán más típusú károsodás érné a felületet, például kopás vagy karcolás, wax tartalmú ápolószer használatával segíthet a problémát gyorsan, mégis intenzíven orvosolni. De biztosíthatjuk: a műgyanta padló időtálló és minősége szavatolja, hogyha vigyáznak a burkolatra, egy életen át szolgálja a tér és az emberek biztonságát.